Personal Chef • Hans van Mierlo



Goede wijn en spijscombinaties versterken elkaar tot een echte smaak belevenis. Hier een selectie van de wijnen die regelmatig terugkeren in menusuggesties. Stuk voor stuk kwaliteitswijnen, een klasse boven typische arrangementswijnen. De etiketten linken naar de website van de wijngaard.


Wijn & Spijs combinaties

Cava Gramona, Penedès, Catalonië, Spanje


Het familiebedrijf Gramona staat voor klassieke Cava’s van een zeer hoog niveau. Strogeel van kleur. Fijne mousse. Fris appelig in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles, milde zuurgraad, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.


Twee varianten worden regelmatig geschonken. De Gran Reserva Brut uit 2012 levert uitzonderlijke prijs/kwaliteit terwijl de Gran Reserva Imperial uit 2010 een zilveren prijs heeft gewonnen in de international wine & spirit competition.

Georg Mosbacher, Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Kabinett Trocken, Pfalz, Duitsland, 2015



Bij Mosbacher worden heerlijke gastronomische wijnen gemaakt. Technisch hoogstaand, zeer helder en zuiver, met geconcentreerd wit fruit. Het bescheiden restsuiker en de frisse zuren zorgen voor een mooie spanning in de wijn.


Een droge witte wijn die goed past bij lever en kruidige gerechten.

Ixsir ‘Altitudes’ Blanc, Batroun, Libanon, 2015


Ixsir (afgeleid van elixer) is een innovatief nieuw wijngoed dat in 2008 is opgericht.


De kelders bevinden zich in een adembenemend 17e-eeuws huis, dat ooit in handen was van de Bitar familie, heersers in de regio tijdens de Ottomaanse periode. De wijn-gaarden liggen verspreid van Batroun in het noordelijk kustgebied, tot aan Jezzine meer naar het zuidelijke binnenland en variërend in hoogte van 400 tot wel 1700 meter.


Er wordt voornamelijk gewerkt met Syrah en Cabernet sauvignon maar ook met twee originelere gecultiveerde rassen. Caladoc, een kruising van grenache noir en malbec en Arinarnoa, een kruising van merlot en petit verdot. Een witte wijn die bij veel gerechten past.

Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal, Oostenrijk


Weingut Schloss Gobelsburg wordt gerekend tot een van de top 100 wijnhuizen in de wereld. Van dit huis een uitzonderlijke witte en een verassende rode wijn.


Kammerner Renner Erste Lage Grüner Veltliner 2015. Geelgroen van kleur met een rijke complexe geur en een krachtige smaak. Intense fruitsmaken met schitterende zuren en een minerale toets. Een toegankelijke witte topwijn.


De Cuvee Bertrand uit 2013 is een verassende rode wijn. Een combinatie van Pinot Noir, St. Laurent  en een vleugje Merlot.  Karaktervol, mooi helderrood, en vol fruit.

Een volle rode wijn die goed past gevogelte en vleesgerechten.

Thorn-Clarke, Angaston, Barossa, Australië


Duidelijk Barossa Valley Shiraz. Dieprood van kleur. Naast rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gecarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.  


Deze wijn wordt geleverd in twee kwaliteitsniveau’s, de ‘Shotfire Edge’ uit 2014 levert uitzonderlijke prijs/kwaliteit, terwijl de William Randell uit 2012 het vlaggenschip van deze wijnmaker is die regelmatig in de prijzen valt.


Beiden zijn krachtige rode wijnen die goed passen bij stevige vleesgerechten.